Gezondheid

 
Wat wij doen om onze katten gezond te houden.
 
 

Hier een overzicht van de testen die wij laten doen bij onze poezen om het ras zo gezond mogelijk te houden.

Natuurlijk  FiV/FeLV dit zijn testen die jaarlijks terug komen om er zeker van te zijn dat de poezen geen kattenaids of leukemie bij zich dragen. 

Immunodeficiency Virus (FIV) is vergelijkbaar met aids (HIV) bij mensen. De virussen zijn wel soortspecifiek, dat wil zeggen dat je als mens niet besmet kunt raken met kattenaids.


Katten kunnen elkaar besmetten via speeksel of bloed. Vandaar dat bijtwonden de belangrijkste bron van besmetting zijn. In experimenten is aangetoond dat kittens ook in de baarmoeder besmet kunnen raken of door het drinken van geinfecteerde melk. Besmetting door het eten van hetzelfde bakje of het elkaar wassen lijkt niet zo vaak voor te komen.

Het FIV virus komt wereldwijd voor.

Patella Luxatie in de volksmond pl hier zijn onze poezen ook  op getest en de knieschijven waren gelukkig goed.

 

PKD onderzoek

PKD is de afkorting voor Polycystic Kidney Disease. PKD komt veel voor bij perzen, maar ook bij andere rassen zoals de Britse Korthaar en de Maine Coon. Het is een aandoening waarbij in beide nieren cystes (dit zijn met vocht gevulde blaasjes) gevonden worden. Naarmate de cystes groter worden, worden steeds meer normale niercellen in hun functie belemmerd. Dit leidt uiteindelijk totchronisch nierfalen.

Er zijn geen medicijnen voor PKD. De enige behandeling is een niersparend dieet. PKD is erfelijk en erft dominant over. Het testen kan vanaf de leeftijd van 6 maanden gebeuren. Echter een definitieve uitslag kan alleen gegeven worden als het dier ouder is als 1 jaar.

Vóór die leeftijd kan er wel getest worden, er kan dan alleen een voorlopige uitslag gegeven worden. Op een leeftijd van 1 jaar is de betrouwbaarheid van de test bijna 100%. Dit is belangrijk.

 

HCM onderzoek

HCM is de afkorting van Hypertrofische CardioMyopathie. HCM komt bij meerdere kattenrassen voor. Het is een aandoening waarbij de spierwand van de linker kamer dikker en stijver wordt. Uiteindelijk kan het hart de pompfunctie niet goed meer vervullen en is er kans op trombose en vochtophoping in longen en borstholte.

Wanneer de hartziekte tijdig ontdekt wordt, kan met hartmedicatie en dieet nog jarenlang het leven van de kat verlengend worden. HCM kan erfelijk zijn (maar zeker niet altijd!). Bij de Maine Coon is hier veel onderzoek naar gedaan. In dit ras erft HCM dominant over en leidt op jonge leeftijd vaak tot ernstige problemen.

 

Gelukkig zijn al deze testen bij ons negatief . D.N.A en ECHO .

maar het is en blijft altijd mogenlijk dat er toch iets naar voren komt bij een dier.Je kunt er gewoonweg niks van zeggen is mijn ervaring.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

17.12 | 15:37

MOOIE SITE EN MOOIE POEZEN WIJ ZOEKEN EE MAINCOON KITTEN OVER EEN TIJDJE OMDAT ONZE POES PAS IS OVERLEDEN EN DAT MOET EERST EEN PLAATSJE KRIJGEN

...
24.03 | 20:20

<3 <3 <3 voor Puck!!

...
17.02 | 18:40

Hallo,

Mag ik vragen wat u voor deze mooie kittens vraagt?

...
30.12 | 23:26

Poepie stitchie👻😁💕

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE